LlistaEsdeveniments

De Caliu.cat
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Resum

Volem crear una nova llista de correu (moderada i sense possibilitat d'establir-hi discussions) per a esdeveniments de programari lliure als Països Catalans.

Els interessats a estar assabentats de tot el que es fa sobre aquest tema, s'hi podran subscriure i alguns voluntaris de les comunitats hi podran enviar els seus anuncis d'esdeveniments amb la certesa que arribarà a gent interessada en el programari lliure.

Detalls

A Catalunya es fan molts actes de divulgació, debat, formació, assistència, reunió, entreteniment o desenvolupament de programari lliure (festes d'instal·lació, presentacions, jornades, maratons de traducció, correcció d'errades, etc.). Hi ha molts grups i moltes persones que fa temps que organitzen i assisteixen als actes que volen i poden, amb les seves llistes de correu i webs i potser locals o taulers d'anuncis.

Però no tothom està a tots els grups o a totes les llistes ni mira totes les webs, i si algú hi està segurament li costa seguir les convocatòries perquè en aquests mitjans hi ha altres informacions, debats i diàlegs que fan que no puguis seguir-ho tot i més d'un cop t'assabentes que han fet un acte on hauries volgut i pogut anar quan ja ha passat (o mai).

Hi ha un calendari a la web de http://lafarga.cat/ on es poden donar d'alta esdeveniments, si et registres com usuari, i tothom ho pot consultar. Si algú sap d'altres que ho digui, si us plau. Hem intentat consultar si es podrien difondre aquests continguts per correu electrònic a més de per la web i no hem tingut resposta. L'Eva ha fet un programa per extreure els continguts d'aquesta agenda i enviar-los per correu. Però de tota manera no tots els esdeveniments s'apunten a aquesta agenda, sigui perquè no tothom la coneix o perquè ja és prou feina muntar un acte gran o petit com per entretenir-te a donar-te d'alta i omplir formularis a la web, a més de posar-ho al teu blog o al del teu grup, enviar-ho per correu electrònic, etc.

Considerem que organitzis l'acte que organitzis de programari lliure sempre hi acaba havent un missatge de correu electrònic que ho explica, i que reenviar aquest missatge a una adreça més no és tanta feina com entrar-lo a algun sistema que reculli la informació estructurada com http://lafarga.cat. I aquesta poca feina no cal ni que la faci un organitzador, la pot fer algú que rebi la convocatòria.

Per això hem creat una llista de correu nova exclusivament per anunciar actes de programari lliure oberts al públic i convocats als Països Catalans. La idea és que s'hi pugui apuntar moltíssima gent perquè no hi hagi molts missatges, només un per esdeveniment (o més si es van concretant dates,horaris o continguts, però mai repetits ni discussió sobre els anuncis a la mateixa llista). El programa de l'Eva enviarà el contingut de http://lafarga.cat/agenda a la nova llista, i hi hauria un grup de gent (un de cada grup per exemple) que reenviaria els anuncis a la llista. Qui vulguis pot reenviar els missatges de la llista a altres llistes de correu, ja sigui manualment filtrant per l'interès de la llista o automàticament subscrivint l'adreça de l'altra llista a la nova llista d'anuncis. Tampoc cal subscriure's estrictament a la llista de correu perquè els arxius de la llista són consultables per la web i potser més endavant també per RSS, i qualsevol voluntari podria introduir-los a http://lafarga.cat.

La idea de la llista és més que els quatre de sempre no ens en perdem una que fer divulgació i arribar a gent que no sap què és el programari lliure. Si serveix per a això darrer doncs millor, però esperem que serveixi pel primer. De totes maneres si la gent que rep convocatòries de la llista les envia a altres llocs pot acabar servint per donar més afluència als actes i finalment promocionar el programari lliure entre qui no els coneixen, encara que no sigui d'una manera directa. Més que una llista de distribució serà una llista de redistribució.

Característiques de la llista

A continuació es detallen les característiques de la llista d'esdeveniments.

Nom de la llista

Subscripció per a rebre correus de la llista

Oberta a tothom

Moderació dels missatges

No n'hi ha, perquè volem agilitat. No volem retardar un missatge fins que un moderador se'l miri si ja potser s'ha enviat a la llista un pèl tard. La idea és que arribin convocatòries a la llista el més aviat possible perquè els molts lectors tinguin tot el temps possible per planificar l'assistència. Tampoc volem muntar res que doni feina perquè com més feina cal més probable és que es deixi de fer la feina i acabi inoperatiu.

Sense moderació de missatges, per evitar correu brossa i pixades fora de test, cal doncs moderació de missatgers, que porta al següent punt.

Permís per enviar a la llista

Per invitació. O sia la idea és que una o dues persones de cada grup reenviïn els missatges a la llista. Hauria de ser un grup més o menys petit (20-50 persones ?), ampliable en qualsevol moment sense pensar-s'ho massa si algú hi vol entrar, només per intentar assegurar que tothom que envia aplica els criteris de contingut dels missatges (criteris públics i recordats quan et donen el permís per enviar) i evitar spam, desviacions de tema o que la gent comenti, debati o demani informació extra per la nova llista que només hauria de ser per anuncis (i per parlar-ne fer-ho a un altre lloc). I si algú envia el que no toca, avisar-lo, però si reincideix poder-li treure-li el permís per enviar.

Llavors què passa si jo conec un acte que s'organitza que no he vist a la llista i que voldria compartir, però no tinc permís per enviar?. Depèn. Si et passa sovint, o al teu entorn ningú no té permís per enviar a la llista, demana permís per enviar (o amplia el teu entorn), i si no fes com si no existís la nova llista: envia-ho a la llista del teu grup, i espera a que algú del teu grup que tingui permís per reenviar a la llista ho faci. Sembla frustradorament lent, però l'alternativa és tenir a gent moderant cada missatge que arribi de desconeguts, i això pot ser més lent i feixuc encara. I quan ningú es pugui mirar els missatges per moderar i el missatge arribi dos dies després de l'acte, el contribuïdor acabarà més frustrat si li diem que tothom pot enviar que si deixem clar que no.

Administració

Actualment hi ha 4 administradors que poden posar i treure permisos d'enviar a la gent. Només cal que tinguin una mica de sentit comú i mà esquerra, entenguin els criteris de contingut establerts i que tinguin temps per llegir sovint la llista. Amb una mica de sort no hauran de treballar gaire.

Arxius

Els arxius de la llista són públics a la web (potser més endavant seran agregables per RSS). No exportem formats de calendari o dades així estructurades perquè això implica entrar dades estructurades i això pot frenar la quantitat de convocatòries rebudes. No serveix de res poder subscriure programari organitzador o de calendari al sistema si hi ha pocs actes perquè la gent ja té prou feina i passa d'entrar les dades al camp que toca amb vés a saber quina eina. D'altra banda qui vulgui entrar dades mínimament estructurades el millor és que ho entri a http://lafarga.cat/agenda i ja arribarà a la llista via el programa de l'Eva, millor que muntar una agenda alternativa per a tenir la meitat de continguts a cada una. Si cal exportar dades de http://lafarga.cat/agenda a formats útils, ja és un projecte independent d'aquesta llista.

Llicència

Potser no és imprescindible establir una llicència pels missatges enviats, perquè no crec que els drets d'autor que hi pugui haver tinguin gaire interès, però si cal, podria ser CC-by o alguna cosa així. La idea és que ningú hi hauria d'enviar res que no vulgui difondre per tot arreu. Se suposa que tothom és, més que autoritzat, convidat a reenviar els missatges de la llista per tot o copiar-los a webs, agendes, pòsters, etc.

Temàtica dels missatges

És una llista per anunciar esdeveniments, actes, trobades. O sia coses que passen en un moment concret en un lloc concret, amb el màxim de detall disponible sobre els continguts i una referència a on trobar, demanar o oferir més informació (adreça de web i/o correu electrònic). La llista no ha de portar missatges amb preguntes, adhesions, oferiments, organització de viatges, etc. sobre aquests actes, ni repeticions de convocatòries (es poden admetre quan continguin informació nova, encara que només sigui nous horaris, canvis de lloc, adreces on enviar preguntes, adhesions, inscripcions, etc.). Diria que tampoc hauria de portar anuncis de nous projectes, grups, notícies, publicacions de noves obres o versions, ofertes de productes, alertes de legislació (però sí convocatòries d'actes reivindicatius). Si els mitjans existents per a comunicar aquestes altres coses no serveixen se'n poden fer de nous, però separats d'aquesta llista d'esdeveniments.

En tot cas s'aplicaran els criteris a la part que toqui del missatge, no a la totalitat. És a dir, que no es prohibirà un missatge que contingui informació nova sobre un acte només perquè també conté l'explicació d'un projecte, o alguna notícia o alerta, etc. Ni tampoc es prohibirà anuncis d'actes que incloguin una part sobre la temàtica establerta i altres parts sobre altres temàtiques. Per exemple, s'acceptaria un missatge sobre un acte sobre cultura lliure encara que es decidís que queda fora de l'àmbit si alguna de les xerrades de l'àmbit fos específica de programari lliure. O unes jornades sobre programari geogràfic si algun dels projectes presentats és lliure, o una parada d'un GLUG a una fira local o tecnològica, etc. En tot cas quan el missatge inclogui més coses que les admeses a la llista, hauria de ser fàcil trobar les admeses, o bé perquè no estiguin gaire perdudes entre tot el conjunt o perquè el remitent afegeixi una nota al principi apuntant quina part és rellevant per la llista.

Completesa

Dades necessàries

 • Lloc
 • hora
 • adreça de contacte (web, wiki, correu electrònic, NNTP, adreça postal, el que sigui)

Dades opcionals

 • font (ho envia l'organitzador, algú que ha vist un cartell, un ponent, algú que ho ha rebut d'aquests...)
 • temàtica, si pot ser amb horari i programa d'actes.
 • qui ho organitza
 • tipus d'audiència esperada (especialistes, novells, periodistes, càrrecs públics, especialment si no es convida tothom)
 • preu si calgués.
 • com, on i quan inscriure-s'hi
 • llengües utilitzades
 • material que s'espera que portin els assistents si cal

Temàtica

programari lliure

Segons la definició de http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.ca.html

Cal que l'acte inclogui alguna part on es parli de programari lliure, la seva documentació o mitjans o serveis directament relacionats, s'instal·li, es discuteixi, es mostri, s'adapti o es desenvolupi. No és suficient que es faci servir programari lliure per parlar d'altres coses (per exemple no s'admet una presentació sobre contaminació ambiental encara que estigui feta en OpenOffice.org). No és necessari que es parli de programari lliure en general, ni que s'intenti dir tot el possible sobre programari lliure. L'acte pot ser generalista o centrar-se en un programa o projecte lliure, o només en els aspectes legals, o econòmics, etc. del programari lliure sobre algun àmbit, etc. També pot presentar documentació, mitjans gràfics o audiovisuals o serveis directament relacionats amb programari lliure, com ara:

 • la presentació d'un llibre sobre un programa lliure,
 • un nou espai televisiu o radiofònic sobre programari lliure,
 • l'acte inaugural d'un telecentre o biblioteca que difongui programari lliure
 • una consultora, grup empresarial o viver d'empreses especialitzats en solucions lliures,
 • etc.

ampliable a

 • cultura lliure,
 • legislació sobre programari,
 • drets a Internet,
 • xarxes lliures,
 • llengua i tecnologia,
 • ciència oberta,
 • fractura digital,
 • alfabetització digital,
 • maquinari obert,
 • estàndards oberts,
 • economia digital,
 • cooperativisme,
 • organització del treball a la societat,
 • lleure i informàtica,
 • alguna combinació de les anteriors o algun tema que ens haguem deixat.

Àmbit

Països Catalans

Actes

presencials

La gràcia és saber a temps i poder assistir a coses. Per això convé certa proximitat geogràfica i temporal. Si hem de parlar de coses accessibles des de tota Internet potser no té sentit fixar un àmbit geogràfic, i llavors potser entrarien massa anuncis. Tampoc no s'ha detectat cap mancança en la difusió d'actes no presencials.

ampliable a

virtuals (no presencials) síncrons (trobades per xat, retransmissions d'actes, etc. que es fan un/s dia/dies a un/es hora/es concreta/es ).

Llengua

No es filtrarà per les llengües utilitzades, només pel lloc on es fa. Seria bo especificar les llengües que s'utilitzaran si se sap, per això, però tampoc és obligatori, perquè la gent no té perquè voler predefinir-ho.

Públic

Han de ser actes oberts al públic en general. No exclusius per a socis ni trobades tancades a coneguts. S'admetran però actes dirigits o fins i tot exclusius a determinats col·lectius, o sia que no es filtri per la identitat de l'assistent sinó pel perfil:

 • desenvolupadors,
 • traductors,
 • periodistes,
 • directius,
 • responsables de sistemes,
 • usuaris potencials d'alguna aplicació,
 • el que sigui.

Protecció de dades

La llista només és per difondre informació d'actes propis o de tercers. La llei ja defineix les obligacions dels organitzadors si recullen dades personals. Cada subscriptor hauria de mirar-se la política de privacitat dels organitzadors dels actes si els envia dades personals.

D'altra banda, es garanteix la confidencialitat de les adreces de correu subscrites a la llista.

Activitat

qualsevol

 • curs,
 • xerrada,
 • trobada,
 • debat,
 • festa d'instal·lació,
 • cursa de submarins amb debian,
 • partit de futbol entre robots amb programari lliure,
 • campionat de jocs lliures,
 • ballades de sardanes reproduïdes en ogg,
 • presentacions comercials de maquinari amb programari lliure o serveis lliures,
 • excursions amb gps lliures,
 • maratons de programació o traducció,
 • manifestacions pel programari lliure,
 • bacanals d'strip-freevial,
 • actes contra empreses o administracions agressives amb els usuaris de programari lliure,
 • celebracions de publicació de programari lliure (incloses aniversaris, fites d'ús o descàrregues, etc.),
 • el que sigui, sempre i quan l'objectiu sigui parlar, difondre, formar, etc. sobre programari lliure.

Per exemple, les sardanes, la cursa, la bacanal, el partit o el campionat serien admeses si es fessin per promocionar vorbis, el debian, el freevial, o algun programa lliure, i no si es fessin per passar-s'ho bé, promocionar la cultura, la fraternitat o la competitivitat i casualment utilitzessin programari lliure.


Enviament automàtic

Cada dijous al vespre s'executa un script que recull els esdeveniments publicats a l'agenda de lafarga (http://www.lafarga.cat/agenda) per als propers 12 mesos i envia un missatge resumit a la llista. Si no hi ha esdeveniments, no envia el mail.

L'script està a /home/eperales/apps/agespl/agenda_farga.pl d'stallman i s'executa amb ./agenda_farga.pl però no sé si cal fer-ho amb algun usuari especial. Algun masover que miri el cron i expliqui aquí si hi ha algun requeriment específic per a l'execució.