DLP2008

De Caliu.cat
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pancarta2006p.png
Software Freedom Day català


Presentació

Dissabte 20 de setembre de 2008, s'ha celebrat a tot el món el 5è Dia de la Llibertat del Programari (Software Freedom Day). Ha estat el quart any que el celebrem aquí. Hem muntat una parada amb CD de distribucions, samarretes, enganxines, fulletons i globus per tal de donar informació a tothom que hi estigués interessat a la plaça de Catalunya de Barcelona, cantonada amb Bergara, davant de la porta de sortida de l'FNAC. Més informació (en anglès) a la pàgina web del DLP.

Fotos aquí

Ens hem adonat que la gent coneixia ja el programari lliure, no com altres anys, però també vam fer un munt de feina d'informació bàsica i evangelització i com que hi ha hagut molta gent organitzant, volem fer més coses l'any vinent.


Material

Marxandatge: adhesius, peluixos d'en Tux, distros.

Fulletons explicatius.

Petits manuals impresos.

Fulletons petits de Caliu per a estalviar paper i en cartolina. Queden com a targetes.

Samarretes amb el pingüí i el nyu, que han tingut molt d'èxit els anys anteriors.


Dibuixos

Els dibuixos per a fer els cartells i el banner de l'inici de la pàgina són d'en Nicolas Rougier, sota llicència GPL v2 o posterior.


Nota de premsa de Barcelona

El proper dissabte 20 de setembre se celebra a tot el món el Dia de la Llibertat del Programari.

A Barcelona, com l'any passat, se celebra a la Plaça de Catalunya de Barcelona, cantonada amb el carrer de Bergara, davant de la porta de l'Fnac, d'11 a 19 h. Es repartiran distribucions de sistemes operatius complets i lliures entre els assistents, i usuaris avançats i experts en GNU/Linux oferiran informació sobre el programari lliure i respondran dubtes.

El Dia de la Llibertat del Programari és una celebració mundial del programari lliure. L'objectiu d'aquesta celebració anual és d'educar el públic general sobre els beneficis d'usar Programari Lliure d'alta qualitat en l'educació, el govern, a casa, i a les empreses, és a dir, arreu! Heu tingut mai una petada del programari del vostre ordinador, pèrdua de dades o heu tingut un virus? Imagineu que després d'uns pocs anys. la tesi que tant de temps us va portar de fer no fos llegible, o que els vostres vídeos familiars no es puguin veure. Si us queixeu a l'empresa de programari, us diran que us gasteu encara més diners en una ‘actualització’, que només resulta ser més lenta i amb més defectes que l'anterior versió. Fins i tot un nou reproductor de música, només per a trobar que refusa la música que abans podíeu escoltar en el reproductor antic? Malauradament, la majoria de gent viu en aquest món avui.

El Dia de la Llibertat del Programari existeix per a mostrar el públic en general que hi ha una manera de sortir d'aquest cercle viciós. Mitjançant l'ús del programari lliure, obteniu el control sobre el vostre ordinador i les vostres dades. Cada persona té la llibertat de participar i d'usar el programari lliure, ja sigui usant un sistema operatiu completament lliure com el GNU/Linux o una plataforma no-lliure com Windows o Mac OS usant-hi programes lliures.

El Programari Lliure es defineix per les següents llibertats:

  • 0.- La llibertat d'utilitzar el programari per a qualsevol ús.
  • 1.- La llibertat d'estudiar el funcionament del programari, i adaptar-lo a les nostres necessitats. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat.
  • 2.- La llibertat de redistribuir les còpies.
  • 3.- La llibertat de millorar el programari i de distribuir aquestes millores, de manera que tothom se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat.

Aquestes quatre llibertats permeten la participació igualitària en l'era de la informació.

Nota de premsa de Lleida, Catalunya Nova des de 1149

El dia 20 se celebra el Dia de la Llibertat del Programari per difondre el programari lliure. Si en aquests moments, estats, administracions públiques, universitats i empreses el fan servir, potser val la pena donar-hi un cop d'ull per veure quines són les seves virtuts.

El programari de codi obert permet als informàtics accedir a les instruccions del programa de la mateixa manera que un mecànic altament especialitzat “obre el capó” per ajustar el motor o per reparar una avaria.

Un cop resolt el problema pot donar-ne compte, proposar solucions que es difondran si un ampli equip les considera vàlides i viables.

La situació descrita evidencia els avantatges del treball cooperatiu entre la multitud de tècnics; afavoreix la competència entre els programadors perquè el resultat és públic i es tracta de trobar la situació més segura, senzilla, efectiva i elegant.

El programari privatiu no permet “obrir el capó”, no deixa veure les línies del programa font, se sap què fa un programa, però no com ho fa, és com intentar endevinar com funciona un rellotge sense obrir-lo. Cosa que no en facilita ni la reparació ni la millora.

Pel que fa a la seguretat, hi ha una màxima aplicable a la cultura oral que diu: “Si vols que una cosa no se sàpiga, no la diguis”. Si l'actualitzem caldria escriure “Si una informació vols que sigui confidencial, no la posis en un ordinador connectat a Internet”. Noteu que tenim el correu voltant per la xarxa sense sobre.

Certament, un programari incontrolat pot anar enviant tot el que faig a algú i actuar com un troià de manera que deixa les intimitats de l'ordinador a l'abast d'un tafaner interessat. El programari de codi obert ofereix més garanties perquè existeixen milers d'ulls buscant millores de seguretat.

Des del punt de vista solidari i de les llibertats és immoral que un ciutadà es vegi obligat a comprar un ordinador amb un sistema operatiu concret i que hagi de pagar per patents de paternitat dubtosa. El més greu del cas és que amb els medicaments i les llavors passa aproximadament el mateix.

Jordi Alins Rodamilans

Psicopedagog


Enllaços