Programari lliure per a neofits

De Caliu.cat
La revisió el 22:41, 20 nov 2007 per Miquel (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, amb el contingut: «== Programari lliure per a neòfits == Tot sovint em trobo que hi ha gent que es sorprèn quan li parles de programari lliure, programari privatiu, formats de d...».)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Programari lliure per a neòfits

Tot sovint em trobo que hi ha gent que es sorprèn quan li parles de programari lliure, programari privatiu, formats de documents privatius, etc. Per això he intentat fer un breu recull amb les explicacions necessàries per a no iniciats.

Programari lliure: aquell en el que qualsevol té llibertat per utilitzar-lo, per poder accedir al seu codi font, per poder redistribuir-lo i per poder-hi fer modificacions.

Programari privatiu: aquell que no compleix qualsevol de les normes anteriors, que no podem accedir al seu codi font, o que no el podem redistribuir lliurement, etc.

Documents en format privatiu: document que, en un principi, només es accessible amb el mateix programari amb el qual s'ha creat o amb el d'altres empreses que tinguin acords per a accedir a les especificacions del format. (Pot ser que s'hagi desenvolupat programari lliure que sigui capaç d'accedir-hi, parcialment)

Exemples de programari privatiu: Word, Excel, Powerpoint, Photoshop, Windows, Outlook, Autocad, etc.

Exemples de programari lliure: OpenOffice, Gimp, Firefox, Linux, Konqueror, Blender, etc.

Per què és millor el codi lliure que el privatiu?

  • Normalment, el codi lliure és molt més econòmic que no pas el privatiu, (no sempre, molts cops es confon codi lliure amb gratuït, i això no sempre és així). Per exemple, el preu del paquet de l'Office de Microsoft, comparat amb l'OpenOffice que és gratuït.
  • La experiència ens diu que el programari lliure, (amb els seus formats de fitxers associats), son més segurs que no pas els privatius. Tot sovint passa que els formats privatius "arrosseguen" continguts no desitjats que poden arribar a mans de tercers, hi ha molts exemples, per exemple de política catalana o política internacional.
  • A més, el programari lliure permet que qualsevol el pugui traduir, així doncs, podem gaudir de programes en la nostra llengua. Traduccions al català
  • El programari lliure el pot distribuir i donar-hi suport qualsevol que s'ho proposi. Això vol dir que poden trobar gent del nostre país que els pugui ajudar i d'aquesta manera nosaltres els hi donem negoci. En canvi, normalment, amb el programari privatiu, els diners de les llicències marxen lluny de nosaltres, principalment cap a Estat Units.

"D'acord, tot això em sembla molt bé, però jo no faig cap mal a ningú si continuo fent servir el meu Office pirata", Doncs no, estàs ajudant a mantenir un estàndard de facto, i tothom entén que un text ha de ser en format Word, un full de càlcul en format Excel, o una presentació en Powerpoint. En canvi, si fas servir altres formats i, el més important, demanes a la gent amb la qual et relaciones, que també ho faci, ajudaràs a fer una mica més gran el programari lliure i una mica més petit el programari privatiu.

"Tant dolents son els fabricants de programari privatiu?" No, ells tenen tot el dret a fer aquest programari, però hom també té el mateix dret a fer servir, o no, els seus programes. L'estratègia dels fabricants de programari privatiu es la mateixa que els distribuïdors de drogues, deixen copiar lliurament el seu programari, o el distribueixen a molt baix cost a les escoles, llavors quan els alumnes van a les empreses a treballar, només saben fer funcionar programari privatiu i indirectament obliguen a les empreses a comprar-lo.

"D'acord, no ho faré més..., però com ho he de fer doncs?" Quan només tens programari privatiu instal·lat al teu ordinador, procura d'enviar els documents en un format accessible per a tothom, per exemple, amb Word pots gravar els documents en format txt, html, etc. Sinó, també pots generar fitxers pdf. Tanmateix tens tot d'adreces a la xarxa on pots baixar-te programari lliure.

Tot i això, cal no confondre programari i format de fitxers, amb programes privatius podem desar documents en formats no privatius, com deiem abans, desar els texts amb txt, html, els fulls de càlcul amb txt, csv, dif, o tot plegat en format pdf.


Enllaços:

Article Resposta a les inquietuds dels no iniciats a usar Programari Lliure per Carles Pina, novembre de 2005

Excel·lent treball L’estat actual de Linux envers Windows per Marc Tenés Moya, febrer de 2006

Definició de programari lliure per la Free Software Foundation
Jornada de treball La dinàmica dels postits a les jornada de PL de Ripoll, setembre de 2005
Xerrada Programari lliure per Jordi Mas, 2003
Article Venda de programari lliure per Richard Stallman, 1996

Nota

Em sembla que surt massa llarg. A veure si algú és capaç de retallar-lo una mica i que quedi bé.