Administracions/Entrevista200702

De Caliu.cat
La revisió el 13:57, 20 nov 2007 per Miquel (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, amb el contingut: «=ENTREVISTA AMB LA GENERALITAT DE CATALUNYA SOBRE EL PROGRAMARI LLIURE= '''febrer de 2007''' 1. Projecte Linkat: hi ha algun pla de treball que proposi elimin...».)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

ENTREVISTA AMB LA GENERALITAT DE CATALUNYA SOBRE EL PROGRAMARI LLIURE

febrer de 2007


1. Projecte Linkat: hi ha algun pla de treball que proposi eliminar-hi el programari privatiu? Relacionat: Hi ha un grup que vol crear una [organització] catalana/països catalans pel programari lliure i va sortir el tema de la linkat. Potser faran una [carta]. L'xdrudis va anar a una [reunió] i l'Orestes surt apuntat al wiki.

2. Se segueix el projecte SELF (Science Education and Learning in Freedom) per part de l'administració? Se'n fan traduccions o aportacions? http://selfproject.eu/

3. Com està la migració a GNU/Linux de l'STSI-DURSI? Està parada?

4. Encara ara es donen casos de formats tancats per a comunicar-se amb l'administració (n'hauriem de tenir una llista).

5. Encara ara es donen casos de requeriments de programari privatiu concret per a l'accès a concursos o feines.

6. Felicitacions per les emisions en ogg de Catalunya Ràdio i TVC.

7. Es fa un seguiment dels nous (i antics) sistemes de [DRM] implantats a dispositius electrònics? Quina és l'opinió de l'administració? Es comprarà maquinai i programari amb aquests sistemes?

La història és vella i ja s'han perdut algunes batalles, però [sembla] que el MS Vista posa més llenya al foc, perquè vigila el programari i els continguts, degradant la qualitat del video, i parant la reproducció quan l'ordinador té singlot. A més, sembla que el nou maquinari que vulgui funcionar sota Vista amb contingut protegit per DRM haurà de tenir controladors signats, i per tant el maquinari pot rebutjar funcionar amb controladors lliures.És a dir que els problemes per fer anar segons quin maquinari amb programari lliure podria anar a pitjor ([MS diu que no] però no conveç gaire).

8. Quina és la política de compres de maquinari que tingui tots els controladors lliures?

9. Quina és la politica d'adquisició de programari?

10. Quines actuacions pensa fer l'administració per a combatre l'EPLA?

L'European Patent Litigation Agreement. El lobby propatents vol crear un tribunal central europeu amb una nova organització internacional (no part de la UE), omplir-lo de propatents, i que els estats li cedeixen competències per jutjar patents, de manera que encara que les patents de l'Oficina Europea de Patents vagin contra la llei, els jutges tampoc facin cas de la llei. Fa cosa d'un any, Caliu va enviar una resposta a la Comissió Europea. És un problema molt complex, cal saber-ne molt de dret cosntitucional, dret comparat i acquis communitaire. http://epla.ffii.org/

11. OpenXml. El format de Ms Word 2007 ja va ser estandaritzat per ECMA (els mateixos que han estandaritzat el Javascript, i ja es veu el portable que és). I ara estan demanant l'estandarització urgent per l'ISO (per combatre l'OpenDocument). Pel que sembla, per implementar els 7000 fulls d'aquest «estàndard» s'han d'oferir totes les funcionalitats del Ms Office, mig Windows, OLE, etc., amb bugs documentats i, tot i encara, coses que no explica perquè hi ha referències a documents secrets de MS.

http://www.estandaresabiertos.com/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=2 Pot fer la Generalitat pressió a [AENOR] perquè pressioni ISO ? [sembla] que el termini per presentar al·legacions a ISO seria el 5.2.2007 !

12. Projecte LaFarga.org: hi ha la possibilitat d'usar lafarga com una plataforma de dinamització i comunicació dels diferents grups que ens movem al voltant del programari lliure?

A l'anterior legislatura es van fer coses, però la comunitat no va participar-hi gaire, sigui per les raons que sigui i els responsables de la Generalitat que volien impulsar el programari lliure es van trobar una mica sols. L'oportunitat que s'ofereix ara és única per a ajudar a fer canvis, no per demanar-los i plegar-nos de mans a esperar i criticar.

Cal un vincle de comunicació/col·laboració amb l'administració. I hem de començar acrear-lo (que ja va sent hora). Tenim un exemple ben clar a Extremadura del que pot fer un polític ben informat. I, naturalment, s'hi hauran de cremar hores.

Una de les coses que ha de sortir d'aquesta reunió/trobada és la data de la propera. Objectiu gran? Bé si n'hi ha un, és alterar la sinergia actual. És a dir, al polític/grup parlamentari que sent a tocar campanes i que fa quelcom relacionat amb el programari lliure per sortir al diari/tele. Projecte que al no comptar amb el suport de la comunitat acaba directament a la via morta. Crear canal que permeti que la comunitat pugui comunicar les seves inquietuds als seus representants polítics i que així, quan calgui fer alguna cosa, estiguin ben informats. Objectiu petit? Intentar-ho.

13. Projecte d'accessibilitat.

El maig de 2006 es va [anunciar] un projecte per fer accessible el programari lliure a discapacitats, amb eines de visualització ressaltada i una veu professional en català per al sintetitzador de veu festival, amb un pressupost de 100.000 EUR i que s'havia d'enllestir per a cap d'any. Felicitacions per la iniciativa, i preguntar com ha acabat.