DLP2015

De Caliu.cat
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pancarta2006p.png
Software Freedom Day a Barcelona


Presentació

Dissabte 19 de setembre de 2015, se celebrà a tot el món el 12è Dia de la Llibertat del Programari (Software Freedom Day). Ha estatt l'onzè any que el celebrem aquí. Es van fer xerrades de diversos programes lliures i vàrem muntar una parada amb CD de distribucions, samarretes, adhesius i fulletons per tal de donar informació a tothom que hi estigués interessat al Centre Cívic Les Corts de Barcelona, al carrer de Dolors Masferrer i Bosch, 33-35.

Fotos de l'esdeveniment de l'any passat

Què és el Dia de la Llibertat del Programari?

El Dia de la Llibertat del Programari (DLP) és una celebració mundial del Programari Lliure i del Codi Font Obert (FOSS). El nostre objectiu en aquesta celebració és educar el públic de tot el món sobre els beneficis d'usar programari lliure d'alta qualitat en educació, a les administracions, a casa i als negocis -en definitiva, a tot arreu! L'organització sense ànim de lucre Software Freedom International coordina el DLP en l'àmbit global, proveeix suport, regals i un punt de col·laboració, però els equips de voluntaris per tot el món organitzen els esdeveniments locals del DLP incidint en les respectives comunitats.

Visió i Objectius

La nostra visió és la de potenciar que tothom es connecti lliurement, crei i comparteixi en un món digital que sigui participatiu, transparent, i sostenible.

Objectius
  • 1. celebrar la llibertat del programari i la gent que hi ha al seu voltant
  • 2. fomentar una comprensió general de la llibertat del programari i encoratjar l'adopció del programari lliure i els estàndards oberts
  • 3. crear un accés més equitatiu a les oportunitats mitjançant l'ús de tecnologies participatives
  • 4. promoure el diàleg constructiu de responsabilitats i drets a la societat de la informació
  • 5. ser inclusius d'organitzacions i individus que comparteixen la nostra Visió
  • 6. ser pragmàtics, transparents i responsables com a organització

Material

Cartell anunciador (PDF) per a penjar-lo per altres centres cívics, escoles i biblioteques de Barcelona i voltants.

Còpies impreses de manuals d'Ubuntu (també en pdf).

  • Els dibuixos del banner de l'inici de la pàgina són d'en Nicolas Rougier, sota llicència GPL v2 o posterior.

Nota de premsa

DIA DE LA LLIBERTAT DEL PROGRAMARI A CATALUNYA

El proper dissabte 19 de setembre se celebra a tot el món[1] el Dia de la Llibertat del Programari o Software Freedom Day[2], diada que compta amb el lideratge de la Digital Freedom Foundation i el suport d'empreses i organitzacions com Google, la Free Software Foundation, Joomla!, FreeBSD o Creative Commons, entre d'altres.

La celebració que s'inicià l'any 2004, es realitza any rere any a Catalunya des del 2005 de la mà de Caliu[3], i l'any 2011 s'hi va afegir la Konfraria[4] permetent que la celebració s'allargués en el temps.

El divendres 18 de setembre començarà la celebració a la Palma de Cervelló (Baix Llobregat) a partir de les 16h de la tarda al Teatre Aliança Palmarenca amb tallers, xerrades i demostracions. La jornada conclourà amb un sopar de germanor. La celebració continuarà el dissabte 19 de setembre a Barcelona al Centre Cívic de les Corts, amb un conjunt de xerrades diverses que ocuparan la jornada des de les 10:30h del matí i fins a les 19h de la tarda.

Podeu veure totes les activitats a: http://wiki.caliu.cat/index.php/DLP2015 i http://www.konfraria.org/dlp2015/

El Dia de la Llibertat del Programari és una celebració mundial del programari lliure. L'objectiu d'aquesta celebració anual és d'educar el públic general sobre els beneficis d'usar programari lliure d'alta qualitat en l'educació, el govern, a casa, i a les empreses, és a dir, arreu! Imagineu que, després d'uns pocs anys, la tesi que tant de temps us va portar de fer no fos llegible, o que els vostres vídeos familiars no es puguin veure. Si us queixeu a l'empresa de programari, us diran que us gasteu encara més diners en una «actualització», que només resulta ser més lenta i amb més defectes que l'anterior versió. Fins i tot un nou reproductor de música, només per trobar que refusa la música que abans podíeu escoltar en el reproductor antic? Malauradament, la majoria de gent viu en aquest món encara avui.

El Dia de la Llibertat del Programari existeix per mostrar el públic en general que hi ha una manera de sortir d'aquest cercle viciós. Mitjançant l'ús del programari lliure, obteniu el control sobre el vostre ordinador i les vostres dades. Cada persona té la llibertat de participar i d'usar el programari lliure, ja sigui usant un sistema operatiu completament lliure com el GNU/Linux o una plataforma no-lliure com Windows o Mac OS usant-hi programes lliures.

El Programari Lliure es defineix per les següents llibertats: 0.- La llibertat d'utilitzar el programari per a qualsevol ús. 1.- La llibertat d'estudiar el funcionament del programari, i adaptar-lo a les nostres necessitats. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat. 2.- La llibertat de redistribuir les còpies. 3.- La llibertat de millorar el programari i de distribuir aquestes millores, de manera que tothom se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat.

Aquestes quatre llibertats que Richard Stallman va escriure l'any 1986[5] permeten la participació igualitària en l'era de la informació. Un bon exemple n'és la presència de llengües minoritàries en moltes aplicacions de programari lliure[6].


[1] http://www.softwarefreedomday.org/map/index.php?year=2015

[2] http://softwarefreedomday.org

[3] http://caliu.cat

[4] http://www.konfraria.org

[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Free_software#Definition

[6] http://www.uoc.edu/humfil/articles/cat/mas0303/mas0303.html


Contacte

Rafael Carreras

Enllaços

Horaris

Dissabte 19 de setembre

Hora Títol Ponent Confirmada
10:30-11:25 Xen, plataforma de virtualització Roger Pau
11:30-12:25 Vagrant: entorns de desenvolupament fàcils Alex Muntada
12:30-13:25 Maquinari lliure Jordi Binefa
16:00-16:55 NaN-tic, empresa de serveis amb programari lliure Albert Cervera
17:00-17:55 Codelearn, programació per a nens i adolescents Pedro Esteban
18:00-19:00 Fòrum obert Caliu